ВОДА ЗА ПИЋЕ И У ВИСИНСКИМ ЗОНАМА КРУШЦА
26.03.2013

Хигијенски и здравствено исправна вода за пиће један је од основних предуслова доброг здравља становника. Светска здравствена организација је приступ водоснабдевању и квалитет воде за пиће сврстала у дванаест основних показатеља здравственог стања становништва једне земље а Градска општина Палилула у Нишу, бројним активностима на побољшању квалитета живота становништва, потврђује своје стратешко опредељење и улогу у заштити и унапређењу здравља сваког појединца. Водоснабдевање је један од основних проблема у сеоским и приградским насељима општине Палилула–рекао је Бобан Џунић, председник ове општине. Зато смо данас са становницима села Крушце у акцији оспособљавања и употребе водостистема, који ће користити преко двестотине становника овог насеља, који због висинске зоне нису били у могућности да користе постојећу мрежу. Општина Палилула је донирала једну цистерну овом селу а до краја месеца обезбедићемо и потребну изолацију базена. У сарадњи са Институтом за јавно здравље општина је обезбедила чишћење и дезинфекцију резеорвара-базена за воду, како би употреба воде за пиће са овог водовода било безбедно.

Сви наши коалициони партнери су укључени у ово акцију, ја сам само један од првих људи-челника Градске општине Палилула, који на овај начин жели да укаже на чињеницу да само заједничким снагама можемо решавати проблеме на територији наше општине Палилула-наглашава председник Џунић. Уосталом и овогодишња тема обележавања Светског дана вода била је усмерена на скретање пажње међународне и домаће јавности на фактор сарадње, када је у питању „експлатација“ овог ресурса.

По речима Томислава Стојановића, председник Савета грађана села Крушце, општина Палилула је пуно урадила да се овај проблем успешно решава. Добили смо ове базене, заменили смо азбесно црево пластичном цеви а сада нам предстоји комплетна реконструкција мреже и договор да ЈКП „Наисус“ преузме одржавање целог водоводног система. Овде живимо две и по године - каже Данијела Стојковић. Живот у датим условима, без воде, овде је веома тежак, посебно у зимском периоду, са малим дететом и редовним потребама одржавања хигијене. До сада смо носили воду са бунара. Оспособљавањем овог водовода надам се, наглашава Данијела, за све нас биће много боље. 

Снабдевање пијаћом водом у општини Палилула је КОЛЕКТИВНО и ИНДИВИДУАЛНО. Колективни систем водоснабдевања као већински, у градском делу (има четири висинске зоне) и делом у приградском и сеоском подручију, је у надлежности ЈКП „Наисус“. Поједина сеоска насеља у општини Палиулула имају локалне сеоске водоводе. Водоводна мрежа која није прикључена на градски водовод и о њеној исправности брину мештани налази се у селима: БЕРБАТОВО, ДОЊЕ ВЛАСЕ, ВУКМАНОВО. У селима МРАМОР, ГАБРОВАЦ и КРУШЦЕ, водоводна мрежа је прикључена на градски водовод преко једног водомера на улазу у село а о функционисању самог водовода се старају мештани преко месне канцеларије уз помоћ Градске општине Палилула и Института за јавно здравље а по потреби и ЈКП „Наисус“. По речима председника Џунића то није довољно и безбедно. План за решавање водоснабдевања и у другим насељима на сеоском подручију општине Палилула сличан је пројекту села Крушце. У Програму развоја града Ниша за 2013. годину сагледане су нове инвестиције у овој области на територији општине Палилула. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)